Home        Misverstanden over dpi
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Pagina-overzicht

Een opgeslagen fotobestand heeft geen dpi (uitgebreide toelichting)
Een afbeelding op het web is niet 72 dpi  (uitgebreide toelichting)
Resolutie, alle begrippen op een rij
Voorbeelden camera omruilen vanwege misverstand over lage dpi


Een opgeslagen fotobestand heeft geen dpi 

(uitgebreide toelichting) 

(zie voor meer info Misverstanden over dpi)

Een opgeslagen foto (in de camera, op geheugenkaart of op de computer) heeft geen dpi. Er staat wel een dpi vermeld, dat is het verwarrende en bedrieglijke. Dpi is hier eigenlijk ppi, pixels per inch, dit kan omgerekend worden naar pixels per cm. Een veel betere schrijfwijze zou zijn px/inch of px/cm. Dan ontstaat er veel minder verwarring. Veel beter zou eveneens zijn als mensen eerst eens even Photoshop niet zouden gebruiken, maar uit het hoofd, op papier of met de rekenmachine gingen rekenen. Dan zou het veel beter worden begrepen. Iedereen kan omgaan met km/uur. Als we dat zouden schrijven als kpu, en we zouden daar altijd met zoiets als Photoshop mee werken, i.p.v. dat we er gewoon zelf mee zouden rekenen, dan zou het merendeel van de mensen er niks van begrijpen, er zouden veel fouten worden gemaakt, en er zouden heel veel vragen over worden gesteld.   

Iedere fabrikant heeft een dpi gekozen voor z’n camera’s. Maakt niet uit hoeveel MP die camera heeft. Kodak bijvoorbeeld zet er standaard 230 neer. Canon heeft bij alle foto’s van al z’n camera’s 72 staan (update: bij de nieuwere camera's van Canon is dit 180). In de handleiding vermelden ze niet dat dat getal gewoon niks zegt. Er is al vast een vakje dpi, voor het geval een foto moet worden afgedrukt, en technisch is het niet mogelijk dat vakje oningevuld te laten, dus er wordt iets ingevuld. Het is, om met Maxima te spreken, wel een beetje dom van Canon om zo’n laag getal te kiezen. Want mensen schrikken zich vaak een hoedje, ze denken een kat in de zak gekocht te hebben. Hebben ze een dure camera aangeschaft, met een hoog MP, en zien ze 72 dpi staan. Als ze dan ook nog eens van de drukker horen dat de resolutie van een foto 300 dpi moet zijn, is de boot helemaal aan. Ze raken lichtelijk in paniek, gaan dan naar een forum, en dan is er gelukkig altijd wel iemand die zegt: niks van aantrekken, dat zegt helemaal niets, je moet gewoon naar de pixels kijken, die 72 dpi moet je gewoon negeren. Of ze gaan googelen en komen dan op mijn site uit. Op de Engelse pagina van mijn site staat een link naar Digg. De persoon die mijn site daar aanbeveelt (zijn profiel wijst naar zijn website, het is iemand uit Geneve met een technische achtergrond), wilde vanwege die 72 dpi zijn camera verkopen. Tot zijn grote opluchting leest hij op mijn site hoe het inelkaar zit, hij hoeft dus zijn camera niet te verkopen, en hij beveelt mijn site als volgt aan: 

Finally reading this guide, you can REALLY understand the meaning and the difference about DPI, PPI, resolution, camera megapixel, printing dimension. And you can REALLY understand what DPI is NOT... Many thanks to the author..
A fundamental guide to understand what DPI is and what is not. I've got find it reading about the default 72DPI of my canon 400D camera...
Without this guide I'll sell it!

Raar maar waar dat hij dat hij dat op mijn site moet lezen, dit hoort in de handleiding te staan, en op de website van Canon. 

Een digitale foto heeft alleen een dpi (px/inch of px/cm) als deze wordt afgedrukt. En in Photoshop kun je deze afdruk voorbereiden en px/inch of px/cm invullen. Een digitale foto heeft geen afmeting in inches of centimeters, dus ook geen px/inch of px/cm. Een digitale foto heeft, als deze nog niet is afgedrukt, alleen pixels. Neem de proef op de som: ga naar Photoshop, open een foto, ga naar afbeeldingsgrootte (RESAMPLEN UITZETTEN), en vul de dpi in die je wilt, Photoshop rekent wel even voor je uit wat de afdrukmaat wordt. (Resamplen is in de Nederlandse versie van Photoshop: nieuwe pixels berekenen.) Of je vult een afdrukmaat in, Photoshop rekent wel even voor je uit welke dpi deze foto dan heeft. Maar dit is alleen maar een voorbereiding voor het afdrukken. Er gebeurt he-le-maal niets met die foto. Je hebt Photoshop er zelfs helemaal niet bij nodig, je kunt dit zelf ook heel goed uitrekenen. Het enige wat Photoshop doet is rekenen. Photoshop rekent voor je uit welke afdrukmaat hoort bij een bepaalde dpi, of welke dpi hoort bij een bepaalde afrukmaat. 
Photoshop doet niets anders dan pixels delen door inches of cm. Of pixels delen door dpi, om de afdrukmaat uit te rekenen. Even een makkelijk voorbeeld (ik neem voor het gemak alleen even de breedte, maar voor de hoogte geldt natuurlijk hetzelfde): 2000 pixels, en 100 inch geeft een dpi van 20. Omgekeerd 2000 pixels, en 20 dpi geeft 100 inch. Photoshop is op dat moment dus alleen maar een rekenmachientje, die je wat werk uit handen neemt.

Pas als je resamplen (nieuwe pixels berekenen) aanzet, wijzigt er iets aan de foto, dan wijzigt Photoshop het aantal pixels. Maar dan heeft die foto nog steeds geen inches of centimeters, alleen maar pixels. Met resamplen zeg je: ik wil de foto straks afdrukken op zoveel cm, en ik wil dat de dpi (px/cm) straks zoveel wordt, o.k. zegt Photoshop dan vermenigvuldig ik de dpi met het aantal inches of cm. Meer niet, die berekening kun je zelf ook maken. Neem ik het voorbeeld van daarnet. Ik wil 30 dpi en ik wil 100 inch, dan wordt dat dus 3000 pixels. Of ik wil 30 dpi en 200 inch, dan wordt dat dus 6000 pixels. (Ik kan natuurlijk dit niet uitvoeren zoals Photoshop dat doet, maar ik kan het wel berekenen.) Maar nog steeds heeft deze foto geen dpi!!! Er is nog steeds geen afstand in inches of cm. Het enige dat is gebeurd is dat het aantal pixels van mijn foto is gewijzigd!! Deze foto heeft dus nog steeds alleen maar pixels! 

Voorbeelden camera ruilen vanwege misverstand lage dpi 

Hier een voorbeeld van iemand die op Kieskeurig meldt dat hij zijn camera heeft omgeruild vanwege een lage dpi (72). Hij heeft een nu een Nikon (300). Iemand reageert en verwijst naar mijn website (maar kopieert helaas de verkeerde alinea). De eerste persoon is verontwaardigd, hij weet heus wel wat dpi is, want hij komt uit de computerbranche. Ja, die mensen weten iets van dpi maar weten ook lang niet altijd dat de dpi van een camera een onzingetal is. 
 
Kieskeurig 12-06-2008 Joop56: Ik heb mijn Panasonic DMC-FZ18 terug gebracht naar de winkel, en ik heb voor een ander toestel gekozen een Nikon D40 kit die bevalt me veel beter dan de Panasonic DMC-FZ18 Foto´s met een hoge resolutie en maar 72 DPI daar heb ik totaal niks aan.
Kieskeurig 13-06-2008 Joop 56: De Panasonic komt gewoon niet hoger dan 72 dpi, kijk maar in Adobe Photoshop naar de aantal dpi's wat jou foto's aangeeft. Ik heb ook 10 jaar in een computerzaak gewerkt. En ga jij me vertellen over resoluties en dpi's dan moet je van betere huizen komen.

In de alinea hierboven nog een voorbeeld (weer iemand uit de computerwereld). Deze persoon leest net op tijd mijn (Engelse) artikel en beseft dat het helemaal niet nodig is zijn camera te verkopen omdat dat dpi-getal niks zegt.

Nog een voorbeeld. 
Kieskeurig 26-11-2007 Aster 5190 vraagt zich af waarom haar foto's zelfs op de hoogste resolutie maar 180 dpi zijn

Paginaoverzicht

Een afbeelding op het web is niet 72 dpi

(
uitgebreide toelichting)

(zie voor meer info Misverstanden over dpi)


Wat in de voorgaande alinea wordt gezegd, geldt ook voor Opslaan voor Web. Je kunt daarmee van alles wijzigen, maar ik heb het nu alleen maar over het wijzigen van het aantal pixels, niet over de kleuren enz. Je kunt de pixels wijzigen of je vult bijvoorbeeld in 50%, dan wordt het aantal pixels gehalveerd. Nu open ik deze foto in Photoshop en kijk bij afbeeldingsgrootte. Daar staat 72 dpi. Maar er staat ook een afdrukmaat! Die 72 dpi hoort bij die afdrukmaat. Het hele verhaal uit de vorige alinea kan ik hier nu weer vertellen: resamplen (nieuwe pixels berekenen) uitzetten, wijzig de afdrukmaat in wat je maar wilt, de dpi wijzigt mee. Of wijzig de dpi in wat je maar wilt, de afdrukmaat wijzigt mee. En het maakt voor die foto he-le-maal niets uit waar je de dpi op zet, die dpi heeft alleen met de afdrukmaat te maken!!! Zolang je niet afdrukt, is er geen dpi!! Neem de proef op de som, je zult zien, je Opslaan voor Web foto is precies dezelfde gebleven, wat je ook doet met de dpi of de afdrukmaat, er wijzigt he-le-maal niets aan de foto.

Op deze site vind je nog meer uitleg:
www.scantips.com/no72dpi.html. Bijvoorbeeld het volgende: Als Photoshop geen dpi krijgt aangereikt omdat bijvoorbeeld de EXIF-gegevens zijn verwijderd, dan wordt er standaard 72 ingevuld. Windows vult in zo'n geval 96 in. Dit heeft te maken met de vroegere Apple en Windows computers. Met fonts en letters die leesbaar moesten zijn enz. (De auteur legt dat allemaal uit in het vierde hoofdstuk op die bladzijde, The Origin of The Myth.) Hierdoor is het misverstand ontstaan dat afbeeldingen op het web 72 dpi zijn. Het misverstand is zo hardnekkig en zo moeilijk uit te roeien dat de schrijver een verbodsbord heeft gemaakt: 


  


Terug naar Misverstanden over dpi

Paginaoverzicht



 


RESOLUTIE
alle begrippen op een rij
--------------------

1. resolutie van een
digitale foto


wordt uitgedrukt in:

pixels, B x H
bijvoorbeeld 3000 x 2000 pixels


meer op pagina Misverstanden over dpi

Voor het versturen per mail wordt de resolutie van een foto meestal gewijzigd (resamplen tot minder pixels) om de bestandsgrootte (MB of KB) te verlagen. Wordt vaak verkleinen genoemd.

Een foto van 3000 x 2000 pixels wordt bijvoorbeeld gewijzigd in een foto van 1500 x 1000 pixels. Als de ontvanger de foto wil afdrukken kan beter de originele resolutie worden aangehouden.


2. resolutie van een
    (af)gedrukte foto


(
printresolutie of afdrukresolutie) 

wordt uitgedrukt in:

1. dpi (pixels per inch),
pixels per strekkende inch,
eigenlijk ppi,
een betere schrijfwijze zou zijn: px/inch

2. dpi (dots per inch),
inktdruppels per strekkende inch


meer op pagina Misverstanden over dpi


3. resolutie van een
    camera


wordt uitgedrukt in:

MP (megapixels)

is:

de maximale resolutie van een camera

Je kunt de resolutie van een camera meestal wel naar beneden bijstellen. Je maakt dan foto's met minder pixels.

Let op: JPEG-compressie heeft niks met resolutie te maken!

meer op pagina Misverstanden over dpi


4. resolutie van een
    printer

     
(printerresolutie)

wordt uitgedrukt in:

dpi/ppi (pixels per inch)
en dpi (dots per inch)


is:

de maximale resolutie waarop een printer kan afdrukken

zie ook:

resolutie (af)gedrukte foto

meer op pagina Misverstanden over dpi


5. resolutie van een
    scanner

    
(scannerresolutie)

wordt uitgedrukt in:

dpi/ppi (pixels per inch),
ook wel spi (samples per inch) genoemd


is:

de maximale resolutie waarop een scanner kan scannen

meer op pagina Misverstanden over dpi


6. resolutie van een
    beeldscherm

     
(beeld)schermresolutie

wordt uitgedrukt in:

pixels, B x H

is:

het aantal pixels waarop het scherm is ingesteld, bijvoorbeeld 1024 x 768

Als je het scherm opmeet (breedte of hoogte) en gaat delen door de pixels (in B of H), kun je px/inch berekenen (dpi/ppi). Dit heeft weinig zin en leidt tot veel verwarring.

meer op pagina Misverstanden over dpi


7. printresolutie

wordt uitgedrukt in:

dpi/ppi (pixels per inch)
dpi (dots per inch)


is:

de resolutie waarop je (een foto) print

zie ook:

resolutie (af)gedrukte foto


7. scanresolutie

wordt uitgedrukt in:

dpi (pixels per inch),
ook wel spi (samples per inch) genoemd


is:

de resolutie waarop je (een afbeelding) scant

zie ook:

scannerresolutie


Paginaoverzicht

Terug naar Misverstanden over dpi

Home